Макао отбелязва 21-ата годишнина от връщането си на Китай без традиционната заря, на фона на пандемията от новия коронавирус. Тържествата започнаха тази сутрин с издигане на националния флаг и изпълнение на химна. На церемонията на площад „Златен лотос“ се събраха около 500 души. Една от най-старите португалски колонии бе върната на Китай на 20 декември 1999 г. Оттогава Макао (специален административен район Аомън) се управлява по формулата „една страна – две системи“, предвиждаща разширена автономия, подобно на бившата британска колония Хонконг (специален административен район Сянган, върнат на Китай на 1 юли 1997 г.).


Макао, град с население от 670 хиляди души, се намира на 60 километра западно от Хонконг. Той е известен като „Азиатската столица на хазарта“. Макао е единственото място в Китай, където хазартът е легализиран. Този сектор се развива бурно и оборотът е няколко пъти по-голям, отколкото в Лас Вегас. Данъците, плащани от казината, осигуряват около 80 процента от постъпленията в бюджета на Макао. Пандемията логично нанесе безпрецедентен удар по местната икономика. През периода април-септември доходите на казината в Макао намаляха с над 90 на сто. От октомври секторът обаче показва някои признаци на съживяване, на фона на известното смекчаване на правилата за влизане от съседната китайска провинция Гуандун.

В Макао епидемичната ситуация е спокойна. Там бяха регистрирани само 46 случая на причиняваното от новия коронавирус. Всички тези хора отдавна оздравяха. Здравните власти в континентален Китай (без Хонконг и Макао) междувременно съобщиха днес за 23 нови случая на коронавирус през последното денонощие. Всички те без един са били привнесени от чужбина. Един вътрешен случай на предаване на заразата е бил установен в североизточната провинция Ляонин, която граничи със Северна Корея. За изминалите 24 часа в Китай са били открити 10 заразени без симптоми. Седмина от тях са пристигнали от чужбина.


От появата на новия коронавирус в Китай в края на миналата година в страната са били регистрирани над 86 800 случая на заразяване. Близо 81 900 човека вече са оздравели. Броят на смъртните случаи остава непроменен от средата на май – 4634. Активните случаи са малко над 300, като петима от тези хора с в тежко състояние.