Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че няма да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп. Пенс изпрати писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича политически игри опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна, пише вицепрезидентът, според когото позоваването на 25-ата поправка по този начин ще създаде ужасен прецедент. Междувременно Доналд Тръмп заклейми призивите на демократите към кабинета му да се позове на тази поправка, за да го отстрани от власт и добави, че това ще се върне като бумеранг срещу Джо Байдън и неговото бъдещо правителство. Както се казва, внимавай какво си пожелаваш, заяви Тръмп.

„Дойде време за успокояване на страстите в нашата страна, време за мир и за спокойствие“, добави американският президент в реч, контрастираща с агресивния тон на словото, което изнесе на 6 януари пред свои симпатизанти, точно преди щурма на Капитолия. Той отказа да поеме каквато и да било отговорност за действията на своите симптатизанти и добави, че всичко казано от него в този ден е било „съвсем уместно“.

По-изолиран от всякога в своя собствен лагер, броени дени преди края на мандата си, Тръмп може да стане първият американски президент, срещу когото е гласуван два пъти импийчмънт. Камарата на представителите в Конгреса ще разгледа утре обвинителния акт срещу Тръмп и може да гласува по него още същия ден.