Най-обилният снеговалеж от половин век, който продължи в испанската столица от четвъртък спря. Мадридчани бързо се опитват да премахнат последиците от бедствието. Снегорини почистват основни градските пътни артерии, но много булеварди все още са покрити със сняг.

Местните власти препоръчват на хората да останат у дома, ако е възможно. Тези, които трябва да посетят лекар, не могат да чакат. В редица райони доброволци се включиха в почистването с импровизирани средства.

„Ние живеем в този район“, казва един от местните жители. – Вчера научихме от социалните мрежи какво се случва и всички наши приятели се съгласиха да се съберат сутринта, за да разчистят пътя от автобусната спирка до сградата на болницата. Искаме хората да могат да ходят, без да се подхлъзват, и ще направим всичко възможно, за да бъде възможно най-безопасно.“

„Болниците помогнаха на толкова много хора по време на карантината и ние искахме по някакъв начин да изразим своята благодарност“, добавя един от доброволците. Общественият транспорт в Мадрид все още е парализиран и хората трябва да се движат по снежните улици пеша. Щастливите собственици на шейни обаче имат възможност да се возят.

По материали на Sky News / Великобритания и Euro News / Франция