Космическата капсула на „Спейс Екс“ се отдели от Международната космическа станция и потегли към Земята с четирима астронавти на борда, като се предвижда да се приводни през тъмната част на денонощието. Това ще бъде първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на „Аполо 8“ през 1968 г. Астронавтите от НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уокър и японецът Соичи Ногучи са на път към дома със същата капсула „Драгън“, която ги транспортира до МКС през ноември м.г. Сега те ще пътуват около шест часа и половина.

Очаква се капсулата да навлезе във водите на Мексиканския залив край Панама сити, Флорида, към 3 часа след полунощ. Въпреки ранния час Бреговата охрана е изпратила в района допълнителни патрули, които да отстраняват евентуални среднощни наблюдатели. Приводняването на капсулата от първия пилотиран полет на „Спейс екс“ през миналото лято стана в присъствието на нежелани зяпачи с плавателни съдове, което създаде рискове за сигурността.

Екипът на командира Хопкинс излезе в орбита на 15 ноември след старт от космическия център „Кенеди“ на НАСА. Екипът, който ги смени на борда на МКС, пристигна преди седмица с капсула „Драгън“ – същата, с която бе осъществен първият пилотиран полет на „Спейс Екс“, започнал миналата пролет. По план Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи трябваше вече да са се завърнали, но силните ветрове в предвидения за приводняване район отложиха това. Компанията „Спейс Екс“ и НАСА решиха, че най-благоприятно ще бъде времето в неделя преди зазоряване.

снимки и видео NASA / САЩ