Клисурският манастир, само на няколко километра над Банкя, се намира на стария път за Брезник  и е построен на мястото на древна обител. Той е от времето на Второто българско царство. Според легендата през 1238 година цар Иван Асен II поискал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в тогавашната  столица Търново.

Литийното шествие с мощите на светицата поспряло за почивка край сегашния Клисурски манастир и станало чудо – мястото било осветено от нетленното тяло на Света Петка. Това накарало местните да построят църква на това място, а по-късно около нея се разраснал и манастир. Историческите данни за манастира  са оскъдни, защото пожар унищожил архива му и така историческите сведения били загубени.

В началото на миналия век се срутила и църквата. И така градежът започнал отново. Манастирът се разраства през 50-те години на XX век, когато в него пристигнала руската монахиня Мария Магдалена, заедно с група сподвижници.

Тя останала тук до края на земния си път – починала през 1978 година. Днес Св Петка Парасева е  действащ женски манастир. Той е единственият в България, изографисан и по стените – външни и вътрешни. В днешно време в двора му има и новопостроен храм.