Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун е бил избран за генерален секретар на управляващата Корейска трудова партия.
Това е станало на шестия ден от провеждащия се в момента осми конгрес на КТП. Севернокорейската информационна агенция КЦТА съобщи, че делегатите са избрали с единодушие държавния ръководител и за генерален секретар на управляващата партия. Делегатите са определили Ким като „ръководител на революцията и център за управление и единство“.

Избирането му за генерален секретар на КТП до голяма степен е символен ход, целящ да затвърди още повече неговата власт.
Севернокорейският лидер има почти абсолютна власт в династично управляваната затворена страна, на която застана начело след кончината на баща си през 2011 г. Година по-късно КТП избра покойния Ким Чен-ир за свой „вечен генерален секретар“, а Ким Чен-ун – за „първи секретар“.

Делегатите на конгреса са гласували и за попълване на състава на Централния комитет на ККП – ключов ръководен орган, който включва и могъщото Политбюро на партията. Наблюдатели останаха изненадани, че сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо-чен, не е в списъка на кандидатите.

Целта на конгреса е Ким Чен-ун да начертае плановете за дипломатическата, военната и икономическата политика на Северна Корея през следващите пет години, както и да бъдат направени ключови назначения. Предишният конгрес на КТП се е провел през май 2016 г. Делегатите приеха също промени в устава на КТП, според които отсега нататък нейните конгреси ще се провеждат веднъж на всеки пет години.

Събитието се провежда в момент, когато Ким Чен-ун е изправен пред, както изглежда, най-трудния момент от своето управление, започнало преди девет години. И без това крехката севернокорейска икономика понесе многобройни удари заради затварянето на граници вследствие на ограниченията заради пандемията от новия коронавирус, което доведе до драстично намаляване на външната търговия, поредица природни бедствия и инициираните от Съединените щати международни санкции.

По материали на Reuters / САЩ