Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с голямо мнозинство прие законопроекта за бюджета на САЩ в областта на отбраната, на който президентът Доналд Тръмп каза, че ще наложи вето. Бюджетът възлиза на 740 милиарда долара и бе одобрен с 335 гласа „за“ срещу 78 против. Тази разлика е достатъчна, за да се отхвърли ветото, обещано от Тръмп. През следващите дни законодателството се очаква да бъде одобрено и от Сената. Една от мерките, които Тръмп е критикувал, е преименуването на военни бази, носещи имена на генерали от Конфедерацията.

Това обаче се подкрепя и от долната камара, в която мнозинство имат демократите, и от Сената, който е под контрола на републиканците. Тръмп е недоволен и от факта, че в законопроекта не се предвижда отмяна на раздел 230 от закона за етиката в сферата на комуникациите, който защитава компании като „Алфабет“, „Туитър“ и „Фейсбук“ от съдебни искове заради съдържание, публикувано на техните платформи. Проектобюджетът съдържа и текст за разширяване на санкциите срещу газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“.

В рамките на проекта е одобрена и инициативата за задължително налагане на санкции на Турция заради купуването на руските зенитни ракетни системи С-400. Не по-късно от 30 дни след влизането в сила на закона за бюджета президентът е длъжен да въведе пет или повече ограничителни мерки по отношение на всяко лице, съзнателно участвало в придобиването на системите С-400, се казва в документа.