Съвременният човек често се сблъсква с проблема със зависимостта от социалните мрежи. Често той получава усещането, че е по-лесно да говори за проблемите си в интернет, да създава запознанства, да среща любовта и да завързва приятелства, но, за съжаление, мнозина надценяват значението на виртуалния свят. Антон Демаков, психолог в центъра за социална рехабилитация „Алтуфьево“ към Московското управление на труда и социалната защита, говори за това как да се преодолеем зависимостта от интернет.

Според него на пристрастяване към интернет са склонни хора, които не могат да намерят комфортно място в реалността. Опитвайки се да бъдат значими в мрежата, те се потапят все по-дълбоко във виртуалния живот. В риск са както тийнейджърите, които имат проблеми в училище, така и възрастните, които нямат приятели и увлекателно хоби. „Започнете да рисувате, пейте, скачайте на батут, запишете се за танци. Започнете да прекарвате повече време с истински приятели, семейство. Поканете семейството си да на разходка“, съветва психологът.

Освен това Антон Демаков отбеляза, че само хора на физическа работа могат да разтоварват главите си, като прелистват новинарските емисии. Подобна почивка е противопоказана за хора, които практикуват умствена работа. В тяхна полза ще бъдат спортните занимания, контрастен душ или пълноценен здравословен сън. В същото време психологът съветва да се анализират навиците, свързани с използването на джаджи.

„Ето взехте телефона си. Какво следва? Опитайте се да проследите къде и защо се ровите. Често просто безполезно превъртаме емисиите в Instagram или Twitter. Сега заменете тези приложения с книга. Изтеглете книга на телефона си или я носете със себе си. Ако не искате да четете, опитайте се да използвате телефона само когато наистина сте получили обаждане“, предлага Демаков.

За да се отървете от пристрастяването към интернет не много болезнено, психологът съветва да го правите постепенно: за начало можете да изключите приложенията за известия, които не са ви необходими. И за да контролирате времето, прекарано в социалните мрежи, трябва да зададете таймери и да се придържате стриктно към определеното време. За тези, които не могат да се справят сами с проблема, психологът съветва да се запишат за консултация със специалист.