Десет непалци са осъществили дългоочакваното зимно изкачване на връх К2 в Пакистан. Вторият по височина връх на Земята беше последният осемхилядник, който нямаше зимно изкачване, въпреки проведените досега седем експедиции през последните десетилетия. Най-голямата височина, достигана някога на високия 8611 метра връх през зимата, беше 7650 м – от Денис Урубко през 2003 г.

Атаката е започнала в четвъртък в 23 ч. българско време при ветрове със скорост 60 км/ч. Докато са се изкачвали, непалците опънали въжетата към върха, за да може след тях в следващите дни да се изкачат и десетките участници в експедициите там този сезон. Тежък труд за шерпите, на изтощително голяма надморска височина.

В петък около 12 часа българско време беше съобщено, че първите непалци ще изчакат на 10 метра от върха останалите от екипа, за да стъпят заедно на К2. Това се случило два часа по-късно. Осем от непалците са останали после в Лагер 3, за да прекарат там нощта, а другите двама са слезли към Базов лагер по тъмно. 

По материали на Euro News / Франция