Индия отчете нов рекорд от 401 993 нови случая на коронавирус за едно денонощие днес, след като страната обяви мега ваксинационна кампания, насочена към всички възрастни, въпреки че някои щати предупредиха за остър недостиг на ваксини.

Всъщност Индия, която е най-големият световен производител на ваксини срещу Ковид-19, има ограничен брой дози на разположение в страната. Това задълбочава тежката втора вълна от инфекции, болниците и моргите са претрупани, а семействата се борят да получат от оскъдните медикаменти и за кислород.

Броят на починалите днес е 3523, с което общият брой на жертвите на заразата става 211 853, уточнява Франс прес. Според експерти действителният брой на заразените и починалите е много по-голям поради недостига на тестове и неточното вписване на причините за смъртта. Най-малко 18 души, сред които 16 пациенти с коронавирус, са починали днес при пожар в болница в западния индийски щат Гуджарат.

Огънят е пламнал в частна болница, обособена за случаи на Ковид-19. Загиналите са 16 пациенти и две медицински сестри. Около 32-ма пациенти са Били спасени от болничния персонал и пожарникарите и са транспортирани до други болници в съседство. Според първоначалното разследване пожарът е избухнал заради късо съединение в интензивното отделение за болни от Ковид и е бил потушен за един час.

По материали на Sky News / Великобриtания и Ruptly / Русия