Диетологът Емили Лийминг (King’s College London) определи основните храни, които трябва да включите в диетата си, за да намалите риска от хоспитализация след заразяване с COVID-19. Лийминг участва в скорошно проучване, което показва, че при хората, които се хранят с висококачествена, богата на растителни храни диета вероятността да се заразят с коронавирус е с 10% по-ниска. При тях дори след заразяване възможността да прекарат болестта тежко в болница намалява с 40%.

Експертите са стигнали до извода, че определена диета може да помогне на организма да устои на болестите и на коронавируса в частност. Отличителна черта на такава диета е по -голямото количество растителни продукти в ежедневното меню – плодове, зеленчуци, ядки, млечни продукти, пълнозърнести храни. Необходимо е също така да се яде мазна риба няколко пъти седмично и да се намали употребата на рафинирани въглехидрати и преработени храни – сладкиши, колбаси, консерви, паста.

На свой ред учени от САЩ (Държавния университет в Северна Каролина) предлагат тази диета да се допълни с грозде, зелен чай и черен шоколад. Флавоноидите, открити в тези храни, укрепват имунната ни система. „Храненето със здравословни, пресни, растителни храни е важно: това включва плодове, зеленчуци, боб и други бобови растения, семена и пълнозърнести храни. Трябва също така да включите риба в диетата си и да намалите количеството на силно преработените храни, които ядете“, казва диетологът.

Още през есента на 2020 г. разработчиците на приложението Zoe Covid Study помолиха потребителите да попълнят подробен въпросник, който включваше въпроси за продуктите, които хората използват преди и по време на пандемията. Анализът на резултатите на отговорите на 600 000 респонденти беше извършена съвместно от учени от Харвардското медицинско училище и King’s College London. Предимството на антиковид диетата е, че тя образува по -здравословен и разнообразен микробиологичен фон в червата, а това пряко влияе върху формирането на силен имунитет. В същото време лекарите напомнят, че най -добрата защита е ваксината.

по БГНЕС