Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в традиционното си послание по повод предстоящата Нова година тя да бъде „годината на изцелението“.


„И климатичните промени, и пандемията от Ковид-19 са кризи, които могат да бъдат преодолени само ако сме заедно“, подчерта Гутериш.
„Нека се помирим помежду си и с природата, да преодолеем климатичната криза, да спрем разпространението на Ковид-19 и да направим 2021 г. година на изцелението. Изцеление от последствията на смъртоносния вирус. Изцеление на пострадалата икономика и общество. Да премахнем разделението и да започнем да действаме за изцелението на нашата планета“, каза Гутериш. „Такова трябва да бъде новогодишното ни обещание“, допълни той.

"И климатичните промени, и пандемията от Ковид-19 са кризи, които могат да бъдат преодолени само ако сме заедно", подчерта Гутериш.


Генералният секретар подчерта, че най-важната цел за ООН за идната година е да създаде глобална коалиция за въглеродна неутралност с нулеви емисии до 2050 г. Той пожела от името на ООН щастлива и мирна Нова година на всички по света.