От понеделник в Германия влиза в сила за период от четири седмици частична карантина. Това обяви федералният канцлер Ангела Меркел на пресконференция, след видеоконферентно заседание с премиерите на 16-те германски провинции, на което е било взето решението. Твърдите мерки, които ще бъдат в сила в цялата страна, трябва да позволят да бъдат ограничени до минимум социалните контакти и така да бъде спряно бързото разпространение на коронавируса. По думите й трябва да се действа сега, за да се избегне по-тежка извънредна ситуация. Меркел обяви, че в рамките на частичната карантина от 2 ноември ресторантите, спортните и културните обекти в Германия ще бъдат затворени. Хранителните заведения ще могат да правят доставки по домовете. За разлика от националната карантина през пролетта, училищата, детските градини и магазините ще останат отворени. Германският канцлер уточни, че властите ще коригират мерките до две седмици, ако е необходимо. Меркел призова германците да не предприемат ненужни пътувания. Хотелите няма да имат право да настаняват туристи, предупреди тя.
Канцлерът обяви, че правителството ще отпусне до 10 милиарда евро спешна допълнителна помощ за подпомагане на икономическите сектори, които ще бъдат засегнати от затягането на мерките. По-малките компании ще получат сума в размер на 75 процента от своите нереализирани приходи. Колкото по-късно предприемем мерки срещу коронавируса, толкова по-тежко ще пострада икономиката, предупреди баварският премиер Маркус Зьодер.
Кметът на столицата Берлин Михаел Мюлер призна, че частичната карантина е тежка мярка, но прояви оптимизъм, че Германия има добри шансове да излезе от нея в добра форма. По-рано институтът „Роберт Кох“ съобщи за рекордните близо 15 хиляди нови случая на коронавирус в Германия през последното денонощие. С това общият брой на регистрираните заразени в страната с население от 83 милиона души надхвърли 449 хиляди. 27 човека са починали за изминалите 24 часа от Ковид-19. С това общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване достигна 10 098. Броят на починалите в Германия е по-нисък в сравнение с държави с аналогичен брой заразени, както и с другите големи европейски страни. Това се обяснява частично с добрата здравна система.