Гръцкият и френският министър на отбраната подписаха договор за доставка на 18 многоцелеви изтребителя „Рафал“ за гръцките военновъздушни сили. По този начин Гърция отговоря на заплахата от страна на Турция за спорните води в Егейско море. Атина закупи 18 бойни самолета „Рафал“ от Франция, като сделката е на стойност два милиарда и половина евро.

Дни преди това гръцкият парламент с мнозинство одобри покупката на френските бойни самолети, което е част от мащабен проект на гръцкото правителство за увеличаване на военната мощ на Гърция на фона на засилващия се напрежение  между Атина и Анкара в Егейско море. Премиерът Мицотакис определи договорът за бойните самолети като „исторически“.

На срещата в Атина двамата министри на отбраната преговаряха и за възможност Гърция да закупи три фрегати за охрана на границата в Егейско море.“Атина се въоръжава, но се надява да реши спорните въпроси с Турция по пътя на дипломацията“, споделят първите коментари след приключване на проучвателните преговори между двете страни, които стартираха след пет години прекъсване

По материали на Euro News / Франция