Европейската агенция по лекарствата потвърди, че Русия е подала документи за оценка на ваксината „Спутник-V“. Русия засега не е поискала разрешение за достъп на ваксината до пазара на ЕС, заяви пред комисията по околна следа, обществено здраве и сигурност на храните на Европейския парламент изпълнителният директор на агенцията Емер Кук. Това е една от поне 15 ваксини срещу Covid-19, които оценяваме, посочи тя.

Кук добави, че се запазва очакването ваксината на „АстраЗенека“ да получи одобрение до края на месеца. Напреднала е оценката и на ваксината на „Янсен“, но засега няма срок за крайното становище, поясни тя. По нейните думи ЕС разполага с две одобрени РНК ваксини („Пфайзер“ и „Модерна“), за които има уверения, че не създават опасност за ДНК на имунизираните, а следващите близо до одобрение ще бъдат векторни.

Тя отбеляза, че се оценява въздействието и на 180 предложени лечения на новата болест, като решенията предстоят по-късно тази година. Сред тези лекарства тя посочи „Дексаметазон“, „Ивермектин“ и „Колцихин“. За първото от тях според нея може да се издаде разрешение, а за останалите две все още няма достатъчно данни. Необходимо е да имаме не само ваксини, но и лечение, посочи Кук.

По материали на Euro News / Франция