Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че има  пряка връзка между измененията в околната среда и появата на нови болести. Именно затова Комисията създава програма за биозащита, подчерта Фон дер Лайен в изказването си на Световния икономически форум Давос, който тази година се провежда изцяло онлайн. 

Европейският съюз ще се стреми да създаде програма за подготовка за биозащита под формата на публично-частно партньорство, за да се подготви за следващата голяма здравна криза, каза ръководителят на Европейската комисия.

Фон дер Лайен заяви, че програмата ще се стреми да подготви ЕС преди следващите пандемични удари, като ще се стреми да открие и да се подготви за известни и нововъзникващи патогени, а след това да разработи и да осъществи мащабно производство на ваксини, за да отговори на тях. Схемата ще осигури дългосрочно и предвидимо финансиране и ще обедини авангардни технологични компании и производители на сини чипове, както и регулатори като Европейските агенции по лекарствата или Европейската комисия.