Мнозинството в Европейския парламент поиска ЕС да разшири санкциите срещу Русия заради случая с Алексей Навални.
Европейската народна партия осъди задържането на Навални при връщането му преди дни в Русия и определи действията на Москва като нарушение на международното право и на руската конституция. Социалистите и демократите определиха последното задържане на Навални като неприемливо и отбелязаха, че виновниците за задържането му трябва да понесат санкции.

Групата „Обнови Европа“ заяви, че ЕС трябва да бъде единен за санкциите срещу Москва, включително в областта на енергетиката. Според групата „Идентичност и демокрация“ събитията с Навални са неприемливи. Групата на Зелените заяви, че Навални е един от руските герои, както и семейството му. Парламентарната група призова за спиране на разширението на газопровода „Северен поток“.

Eвропейските консерватори и реформатори отбелязаха, че Русия използва химическо оръжие срещу собствените си граждани. Тази група призова за международно разследване на отравянето на Навални и за прилагане на санкции за нарушаване на човешките му права. Левите определиха лишаването на Навални от свобода като нечовешка постъпка. Поведението на Русия е заплаха за сигурността на ЕС, обобщиха от тази политическа сила.

По материали на РБК / Русия и Euro News / Франция