Сграда в центъра на Мадрид, на улица Кале де Толедо, принадлежаща на католическата църква, се срути днес следобед след експлозия. Към момента по данни на местните власти има трима загинали, един човек е в неизвестност и десетки са ранени, съобщават от Министерството на външните работи. На мястото на инцидента бяха изпратени 11 линейки и 9 пожарни коли. Пожарникарите се борят огъня вътре в комплекса по такъв начин, че да избегне задържането на газ, което може да повлияе сериозно на стабилността на сградата. Районът е блокиран, докато спасителните екипи претърсват за затрупани хора.


Горните пет етажа на сградата са напълно унищожени, докато долните два етажа изглеждат предимно непокътнати, но овъглени на места от пламъците от възникналия пожар. Сградата е била комплекс, който е осигурявал домашно обучение на свещеници и е давал храна на бездомници. Няма пострадали в намиращите се  в близост до засегнатата сграда дом за възрастни хора, училище и параклис. На мястото на инцидента са полицейски екипи, екипи на пожарните служби, както и хеликоптери в готовност за незабавни действия при необходимост.

По първоначална информация причина за експлозията е изтичане на газ при извършване на ремонтни дейности. Няма данни за пострадали български граждани при експлозията в центъра на Мадрид по информация на посолството ни в испанската столицата. Задграничната ни мисия е в контакт с местните власти и полиция, които изясняват случая, съобщават от МВнР. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свръжат с посолството ни в Мадрид на телефони: +34 913455761; +34 913456651. Дежурен телефон в извънработно време за спешни случаи: + 34 678 013 846.

По материали на Sky News / Великобритания