Експерти съветват да не се увеличава срокът между поставянето на първата и втората доза на ваксината срещу COVID-19. Това становище споделиха имунологът проф. Андрей Чорбанов, вирусологът проф. Радка Аргирова и пулмологът Александър Симидчиев по време на консултации, инициирани от президента Румен Радев. Проф. Аргирова припомни, че в някои държави се сменя схемата на ваксиниране и подчерта, че всяка смяна води до рискове.

За предстоящите избори трябва да се изработи схема за гласуване за поставените под карантина или на заболелите, има достатъчно време, за да се разработи тя, но в никакъв случай не трябва да се допуска в болниците при гласуващите да влизат неимунизирани, добави тя. Остро стои въпросът възможен ли е избор на ваксина, до обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има, каза още проф. Аргирова. Имащите антитела могат да изчакат и следваща доставка на ваксината, посъветва проф. Аргирова, но подчерта, че не може втората доза да бъде направена с ваксина от друг производител.

Ако ваксинираме 10 хиляди души на ден, трябват 400 дни, в които да ваксинираме всеки ден, посочи проф. Чорбанов и пресметна, че на третата седмица трябва да се започне поставянето на втората доза, което означава 20 хиляди ваксинации на ден. Проф. Чорбанов обърна внимание по време на срещата за високата смъртност от коронавирусната инфекция, както и повишаващата се смъртност от други, хронични заболявания. Гласуването като процедура не е по-различно по отношение на спазването на дистанция, носене на предпазни средства и др. мерки, подчерта проф. Чорбанов. Предизвикателство би било гласуването за хората, които са под карантина в домовете си.

Според проф. Аргирова трябва предварително да се ваксинират хората, които ще бъдат с мобилните урни за гласуване. Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия изборен процес и те да бъдат ваксинирани, но е необходимо те да бъдат имунизирани близо 40 дни по-рано, за да изградят имунитет, предложи Симидчиев.
Поне година се очаква да бъдат протектирани имунизираните, посочи още проф. Чорбанов.