Джо Байдън разкритикува сегашната администрация в Белия дом за скоростта на разпространение на ваксините за коронавируса. Той предупреди за влошаване на обстановката в следващите няколко седмици. По изчисления на администрацията на Тръмп до края на месеца броят на ваксинираните би трябвало да е 20 милиона, но по данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията малко преди настъпването на новата година 2,1 милиона са получили първата доза от ваксината.

За Байдън масовото ваксиниране е най-голямото оперативно предизвикателство, пред което Америка е изправена. Новоизбраният президент обеща по-ефективни действия като влезе в длъжност на 20 януари и посочи, че администрацията на Тръмп изостава от плана си за разпространението на ваксините. Байдън смята, че до достигането на видимо подобрение на ситуацията може да изминат няколко месеца.

Тръмп защити действията си като заяви, че федералното правителство е помогнало за бързата разработка на ваксини и че разпространението зависи от щатите. Междувременно в Колорадо бе регистриран новият щам на covid-19 в САЩ. Заразеният е мъж на около 20 години, е в поставен в изолация.