Избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че американската демокрация е изправена пред безпрецедентна атака. „В този час нашата демокрация е под безпрецедентна атака. Нищо подобно не сме виждали в модерната история“, каза Байдън. „Сцените на хаос в Капитолия не отразяват истинската Америка, не представляват истинската ни същност“, добави той. „Призовавам тази тълпа да се изтегли и да позволи на демокрацията да продължи напред“, каза Байдън. Той заяви, че президентът Доналд Тръмп трябва да се появи по национална телевизия и да поиска да бъде сложен край на тази обсада.

Байдън бе планирал да изнесе реч от своя роден щат Делауер, фокусирана върху това как ще съживи икономиката и ще предостави финансова помощ на собствениците на малки бизнеси, пострадали от пандемията от коронавирус. Но малко преди да започне да говори, демонстранти нахлуха в Капитолия и стигнаха чак до залата, където заседава Камарата на представителите.

Поддръжниците на Тръмп се опитват да пробият полицейска бариера в сряда, 6 януари 2021 г., в Капитолия във Вашингтон. Докато Конгресът се готви да потвърди победата на новоизбрания президент Джо Байдън, хиляди хора се събраха, за да покажат своята подкрепа за президента Доналд Тръмп и твърденията му за измама с изборите. (AP Photo/Julio Cortez)

Сградата на Конгреса бе отцепена и въоръжени полицаи влязоха вътре, докато вицепрезидентът Майк Пенс и конгресмените бяха евакуирани. Разположена бе националната гвардия и бе обявен полицейски час, който влиза в сила малко след смрачаване, докато разбунтувалите се продължават да окупират зданието.

Поддръжниците на президента Доналд Тръмп пуснаха пожарогасител, след като нарушиха защитните защити, докато полицията се намеси на демонстрацията на втория етаж на Капитолия на САЩ близо до входа на Сената, Вашингтон, САЩ, 6 януари 2021 г. REUTERS/Mike Theiler

Речта на Байдън бе забавена с над час, тъй като му се наложи да направи изцяло ново изявление. Съвместна сесия на Конгреса бе свикана за утвърждаване на изборната победа на Байдън. По същото време Тръмп направи обръщение пред хиляди демонстранти, събрали се пред Капитолия, които реагираха с бурни възгласи на неоснователните му твърдения за масови изборни измами. Привържениците на Тръмп обсадиха сградата на Конгреса, което доведе до смущаващи сцени на хаос и насилие, каквито не са виждани във Вашингтон от десетилетия.

По материали на AP, Reuters / САЩ и SKy News / Великобритания