Дворецът Ал Алам в Мускат е основната резиденция на бившия, а и на настоящия султан на Оман.  Сградата е построена през 1972 г. Това е великолепно архитектурно съоръжение, с вплетени в него елементи от индийската архитектура. Уникален образец на източното строителство, истински шедьовър на османските майстори.

Пленява с елегантността и простотата си, напомня с красотата си на истинските приказни дворци. Пред фасадата на палата, оформена в гълъбови и златисти тонове, се простира малък живописен парк, който се спуска към океана. Дворецът се извисява над морското пристанище на Мускат, а близо до него се намират построените от португалците през 16-ти век крепости Джелали и Мирани.

За съжаление Ал Алам е затворена за широката публика и няма как да се влезе вътре. Дори от съображения за сигурност охраната рядко допуска туристи пред красивите му порти.

Крайбрежният булевард в Мускат е сред най-интересните части на града, особено вечер със своите безкрайни ресторанти, кафенета и пазари. Тук може да се видят и двете яхти на султан Кабус.

Първата – Ал Саид е произведена през 2008 г. и се смята за една от най-големите в света. Дължината й е 155 м., широка е 24 м., развива 20 възела, а екипажът е 154 човека. Според слуховете на борда й има концертна зала, чиято сцена може да побере оркестър от 50 музиканти. Ал Саид е оценена на 250 млн. долара.

Тук е и прочутият сук на Мутрах – Ал Далам или Арабска тъмнина. Счита се, че това е един от най-старите пазари в арабския свят, ключов за търговията с Индия и Китай, заради стратегическото си разположение.

Той е кръстен на тъмнината, заради претрупаните със стока сергии, където слънчевите лъчи трудно проникват дори и през деня, а търговците се нуждаели постоянно от лампи. Пазарът се превръща в основен източник на доставките за Омани през 60-те години на 20-ти век. Предлага на практика всичко – местни продукти и стоки, както и внос на текстил, плодове, подправки, зеленчуци, месо и какво ли още не.

Автор и снимки Веселин Гарабитов