67 пътно-транспортни произшествия са регистрирани през октомври в област Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР.  13 са тежките катастрофи, като при тях са загинали двама души и са ранени 18.  В сравнение със същия месец на предходната година, тежките катастрофи са с 11 повече,  като броят на загиналите е с един по-малко, а  ранените са с 5 по-малко.

   През месеца при извършения контрол на пътя са установени 2 624 нарушения на Закона за движение по пътищата, от които половината са нарушения, свързани с ограничения на скоростта. Съставени са 587 акта, 644 фиша и 1 254 електронни фиша за скорост.

   Най-много санкции пътните полицаи са наложили за неизползване на обезопасителен колан или каска – 252, следват заловените водачи с нередовни пътни документи – 156 и неспазилите предимство, знаци и сигнали – 131. За неправилно спиране и паркиране са глобени 90 водачи. Глобените за управление на технически неизправни автомобили са 45. Без застраховка „Гражданска отговорност” са заловени 34 водачи, 21 са неправоспособните водачи. 20 са водачите, които са шофирали след употреба на алкохол,  след употреба на наркотични вещества е заловен един.  През месеца са отнети 93 шофьорски книжки, от движение временно са спрени 36 пътни превозни средства и е прекратена регистрацията на 23 пътни превозни средства. Проведени са 21 специализирани полицейски операции по безопасност на движение по пътищата и 3 по метода „Широкообхватен контрол.”