Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп напуснаха Белия дом няколко часа преди церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. Президентската двойка отлетя с хеликоптер малко след 8,15 ч. местно време.

На излизане от резиденцията преди да се качи на борда на „Марийн уан“ Доналд Тръмп каза само няколко думи, споменавайки фантастичния си четиригодишен мандат, и че да бъде президент е била най-голямата чест в живота му.

Във военната база „Андрюс“ Доналд Тръмп определи президентството си като четири невероятни години. Поглеждайки назад към мандата си, Тръмп отбеляза създаването на Космическите сили, възстановяването на американската армия, съкращението на данъците и многото рекорди на фондовия пазар.

45-ият президент на САЩ благодари на своя персонал и на семейството си, твърдейки, че това, което са направили, е невероятно по всякакви стандарт. Той подчерта, че Америка е най-великата държава в света. В заключителната си президентска рече Доналд Тръмп се закани, че ще се върне под някаква форма, намеквайки, че ще остане в обществения живот. Тръмп заяви, че следващата администрация ще има голям успех, като не спомена лично Джо Байдън.

Доналд Тръмп също така отдаде уважение на жертвите на коронавирус и обвини Китай за пандемията, като същевременно похвали ролята на своята администрация в намирането на ваксина. Американският президент завърши речта си с думите: „Довиждане и скоро ще се видим!“

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания отлетяха на борда на Air Force One от военната база „Андрюс“до имението си Мар-а-Лаго във Флорида.

Доналд Тръмп ще бъде първият президент от 152 години, който ще пропусне встъпването в длъжност на своя наследник. Преди церемонията по полагане на клетвата пред Капитолия, Джо Байдън ще бъдат посрещнат в Белия дом от главния разпоредител на президентската резиденция Тимъти Харлет вместо от Доналд Тръмп, каквато е традицията.

По материали на Reuters / САЩ, BBC / Великобритания и Sky News / Великобритания