В деня на Свети великомъченик Димитър  Видин отбелязва своя духовен празник. Името на Свети великомъченик Димитрий е патрон на катедралния храм в града и достойно е издигнато като символ на крайдунавския град. „Днес отново камбаните на катедралния храм „Св. вкмч Димитър Солунски“ ще зазвънят и празнично ще отекнат в сърцата и душите на всички нас, които милеем за Видин. За да ни припомнят, че имаме дълг пред идните поколения – да съхраним сътвореното от тези преди нас, но и да обединим съзидателни сили и енергия, за да надграждаме и направим нашия град още по-хубаво място за живот“, се казва в поздравлението на  д-р Цветан Ценков, кмет на Община Видин по случай Духовния празник на град Видин – Димитровден. Той  пожелава на видинчани да бъдат здрави, в семействата им да има мир и разбирателство. „Нека винаги да вървим с гордо изправени глави, защото сме родени в най-прекрасния край на България! Нека свети Димитър закриля и благослови град Видин и всички негови жители!“, казва в поздравлението си видинският кмет д-р Ценков.

От 9 часа започва тържествена света литургия в катедралния храм на Видин „Св. вмчк Димитър Солунски“. На Димитровден  митрополит Данаил ще освети училищните знамена в 10,45 ч. Митрополитът заедно с кмета на Видин д-р Цветан Ценков ще поведат литийно шествие от катедралния храм до площад „Бдинци“, където ще бъдат издигнати  знамената на Община Видин и Република България. Почетните граждани на Видин ще бъдат обявени на тържествено заседание на Общинския съвет, което ще започне в 12 ч. В програмата за празника на Видин от 16 ч. до 19 ч. са  включени   работилница за улична магия, спектакълът на Quick Hands Project – „Царете на магията“, а в  19:00 ч. започва  празничният концерт на Веси Бонева и Светлин Къслев. Духовният празник на Видин – Димитровден ще завърши с празнична заря на площад „Бдинци от 20:30 ч.

 На 26 октомври Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски.  От 1993 година по решение на Общинския съвет денят е обявен за духовен празник на  Видин. Храмов празник отбелязва и катедралният храм в града „Св. вмчк Димитър Солунски“.

Анна ЛОЗАНОВА