Представители на Демократическата партия в Конгреса на САЩ изложиха плановете си за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, макар че остават само броени дни до изтичане на мандата му.

Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси и редица нейни колеги проведоха среща, на която са обсъдили бърза процедура за импийчмънт, която да започне още в понеделник с предявяване на обвинения срещу президента заради ролята му в безпрецедентното нападение на негови привърженици срещу сградата на Конгреса в сряда.

Междувременно стана ясно, че са повдигнати обвинения на 15 души за насилието в Капитолия, включително на мъжа, който беше сниман в офиса на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и който беше арестуван, съобщи правосъдното министерство.
„Можем да обявим привличане под отговорност на 15 души от федералното правосъдие“, съобщи Кен Кол от офиса на федералния прокурор на Вашингтон.

Сред обвиняемите е мъж, който държал 11 коктейла „Молотов“ в кола близо до Конгреса, друг, който нанесъл юмручни удари на полицай от охраната на Капитолия, за да си пробие път и мъж, който влязъл със заредено огнестрелно оръжие в сградата на Конгреса.

Ричард Барнет, който влязъл в кабинета на председателката на Камарата на представителите, където позирал за снимки и оставил обидно послание, е задържан в Литъл Рок, щата Арканзас и е обвинен в нахлуване с насилие в Конгреса.

Скоро ще има и други арести, обеща Кол. „Имаме стотици прокурори и агенти, които работят без прекъсване от три командни центъра“, каза той.

По материали на AP, Reuters / САЩ, AFP / Франция и Euro News / Франция