Планът на датското правителство са до 2050 г.да спре напълно добива на изкопаеми горива. Като част от този проект страната обяви края на проучванията на нефт и газ в Северно море. Правителството в Копенхаген реши също да отмени поканата си за лицензи за компании, които искат да експлоатират въглеводороди. Неправителствената организация „Грийнпийс“ нарече решението „исторически момент“.

Понастоящем Дания е най-големият производител на петрол в Европейския съюз, въпреки че произвежда много по-малко от Норвегия или Великобритания. Последното откриване на лиценз за проучване е поставено под въпрос, тъй като френската компания „Тотал“ се оттегли през октомври, оставяйки само още един заявител. През 2019 г. Дания е произвеждала 103 000 барела нефт на ден, показва анализ на британския петролен консорциум BP. На територията й има 55 сондажни платформи в 20 нефтени и газови находища.

Според изчисления на Министерството на енергетиката, отказът от добив на изкопаеми горива ще струва на Дания около 1000 милиона щатски долара. Дания се позиционира като пионер в борбата срещу изменението на климата, въпреки че опитът й да ограничи производството на въглеводороди все още е под въпрос. От 70-те години насам Дания е спечелила милиарди долари от северноморски петрол, което помогна за финансирането на щедрата социална политика в страната.