Джамията „Шейх Зайед“ е символ на Абу Даби и е най-голямата в Обединените арабски емирства, и осмата по големина в света. Храмът носи името на първия президент на държавата и считан за баща на нацията шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, посветил живота си за изграждането й и погребан в нея.

Бялата джамия в Абу Даби се счита за една от най-красивите в ислямския свят. Дизайнът на храма е вдъхновен от мавританската и монголската архитектура и по-специално от джамията „Хасан II“ в Казабланка и „Бадшахи“ в Лахор, повлияла пряко в разпределението и разположението на купола.

Нейните извити арки символизират мавританската архитектура, а минаретата й са класически. В четирите ъгъла на храма има четири минарета, които се издигат на 115 м. височина. 57 купола покриват основната сграда и външния двор.

Бялата джамията побира 40 хил. вярващи. Близо 3 хил. работници от 38 строителни компании са работили в продължение на 11 години, за да сбъднат мечтата на Шейх Зайед да построи най-скъпата джамия в света. За строителството й са избрани естествени материали като бял мрамор, злато, скъпоценни камъни, кристали и керамика.

Белият мрамор е внесен от 28 различни страни.

В Голямата джамия се намира и най-голямият килим в света с площ 5 627 кв. м. Изтъкан е в Иран от 1 200 тъкачи и тежи 47 тона. Пренесен е със самолет от Техеран.

Тук се намира и втория по големина полилей в света, изработен от позлатена мед и украсен с милиони кристали Сваровски. В джамията са монтирани още 7 полилея, като най-големият от тях е с 10 м. диаметър и 15 м. височина.