Кралица Елизабет II благодари на обществеността за почитта към нейния съпруг, покойния херцог на Единбург, отбелязвайки 95-ия си рожден ден. В профила си в Twitter тя заяви, че тя и кралското семейство благодарят за цялата подкрепа и доброта, показани ни през последните дни и, че почитта е била утеха за нея в период на дълбока тъга.

В туита си кралицата каза още, че кралското семейство е било дълбоко трогнато и продължава да напомня, че Филип е имал необикновено въздействие върху безброй хора през целия си живот. Тя добави, че е оценила многото съобщения за рождения си ден, които е получила.

Рожденият ден на кралицата, който идва четири дни след погребението на херцога, се отбеляза по скромен и личен начин. Без публични тържества, тъй като монархът продължава да е в двуседмичен траур до петък. Очаква се тази година да не бъде публикувана снимка, отбелязваща деня, както би било обичайно.

Рожденият ден на кралицата пада по-малко от две седмици, след като принц Филип, неин съпруг от 73 години, почина на 9 април. Херцогът беше на девет седмици от 100-ия си рожден ден, който трябваше да бъде във фокуса на кралските тържества тази година. Кралицата стана най-старият монарх в света през 2015 година.

Официалният й рожден ден през юни е белязан от парада Trooping the Color, който е отменен за втора поредна година заради пандемията на коронавируса. Бъкингамският дворец заяви, че вместо това се разглеждат варианти за парад в четириъгълника в замъка Уиндзор.

По материали на BBC / Великобритания и Reuters / САЩ