В пълна готовност сме и очакваме първите дози ваксини срещу коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че ако тенденцията за намаляване на заболеваемостта у нас продължи, след седмица детските градини и яслите ще отворят, за да могат родителите да се върнат на работа. Премиерът и социалният министър Деница Сачева посетиха предприятие за тестени изделия в село Цалапица, Пловдивско. С аргумента, че най-добрата антикризисна мярка е отварянето на затворените към момента икономически дейности, Борисов каза: „На 14-ти, ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите, но това е под условие – 14-ти декември.

Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е 21-ви декември да отворим отново всичко. На 21-ви пускаме. Ние трябва да свикнем, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха, лекуват. Това трябва да ни бъде мярка. Иначе финансово-икономическата криза ще бъде толкова тежка в следващите половин-една година, че с тази практика давай, давай, давай пари, за да държим работни места, тя е хубава, но трябва да има край. Не може да е вечна. Защо да има предприятия? Всеки минава, взима си заплата и не работи“.

Всеки ден има по 2000 оздравели българи. Те се връщат по работните места, което, по думите на Борисов, е добре и за икономиката, и за държавата: „Няма икономическа логика, която може без да събира данъци, без да се произвежда, а държавата да плаща заплати. Тя няма свой приходоизточник и накрая решението е или заеми, или фалит. Ние не искаме да продължава това дълго и да задлъжним следващите поколения“. Действа новата мярка с по 24 лева за всеки ден неплатен отпуск, докладва социалният министър Деница Сачева: „За 6000 работника. 1500 заявления има по тази мярка за 80% от минималната работна заплата“.