Председателят на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов критикува приетите от парламента промени в Изборния кодекс. На брифинг в централата на партията Борисов заяви, че с промените се нанасят щети на демокрацията. Според него целта на измененията е да се даде ЦИК в ръцете на президента Румен Радев. „Понеже ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, побързаха да премахнат възможността и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК, коментира Борисов. Борисов попита каква е методологията, по която президентът ще утвърждава, предложените от партиите кандидати. Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение „при възможност“.

Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий?, попита той. Над 100 млн.лв. вложихме в избори, още повече че ги проведохме в пандемия и под острия поглед на наблюдатели, всички казаха, че изборите са честни и добре проведени, коментира Борисов. Според него след нови избори отново няма да бъде съставено правителство и още десетки милиони лева на данъкоплатците ще изтекат за избори. Тези, които се нарекоха „Отровно трио“, нарекоха ГЕРБ „токсични“, каза Борисов и попита не са ли токсични БСП, ДПС и „Демократична България“, с които никой не иска да прави правителство. Според Борисов от „Има такъв народ“  са „хвърлили прах в очите на хората“ с идеята за мажоритарни избори. Относно промените в Изборния кодекс Бойко Борисов попита, какво значи сто процента машинно гласуване, както и кога ще бъде направена обществената поръчка за машините, какво ще последва, ако тя бъде обжалвана, кога ще бъдат закупени необходимите машини, както и как ще бъдат разнесени при гласуването в чужбина до Америка, Австралия, Азия? 

Борисов посочи, че това са машини, произведени във Венецуела, които се ползват в страни като Венецуела, Бразилия, Русия, но не и в Европа. Борисов припомни, че на предходните парламентарни избори  24 процента са гласували с машини. „Сега наказваме народа, щом не искате – насила. И Христо Иванов вече ще гласува на машина, ще не ще. Такъв закон прие“, коментира той. Отговорният за хаоса, който ще се създаде, се казва Румен Радев, инструментът – депутатът Трифонов, посочи Борисов. Председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова определи като  „абсолютен правен“ и „конституционен прецедент“ приемането на Изборния кодекс за една нощ и последвалия указ на президента Радев за обнародването му в „Държавен вестник“.  Никога досега не се е случвало за една нощ да се приема кодекс и той да бъде обнародван с дата по-ранна от деня на приемане и оповестяване в Държавен вестник. Говоря за указа, който подписа президентът Радев – на Разпети Петък – с дата 1-ви май, констатира Атанасова.

снимки и видео https://www.facebook.com/boyko.borissov