Британският премиер Борис Джонсън заяви, че първите резултати при сравняване на опасността, която представляват отделните варианти на коронавируса показват, че новият щам в Англия е по-смъртоносен от оригиналния вирус. Броят на ваксинираните във Великобритания междувременно надхвърли 5 милиона.

С това той обясни и защо националното здравеопазване е подложено на такъв интензивен натиск. Здравният и научният съветник на премиера, които участваха в съвместната пресконференция, също изтъкнаха, че все още не са налице убедителни доказателства за смъртността. Джонсън бе много предпазлив при отговорите и на въпроси, свързани с дата за вдигане на локдауна. Той дори не изключи затваряне на границите, ако се налагат допълнителни мерки.

В същото време масовото ваксиниране във Великобритания набира скорост. Вече близо 5,4  млн. британци са получили първа доза ваксина, а около 470 000 – втора доза. За последното денонощие бе съобщено за 1 401 смъртни случаи, броят на запазените е малко над 40 000. Общият брой на жертвите от началото на пандемията е близо 96 000. Добра новина е, че индексът за разпространение на заразяванията вече е под 1 цяло.

По материали на Sky News / Великобритания