Две австрийски провинции, Виена и Долна Австрия, са с облекчен режим на защитни мерки срещу пандемията. Те бяха по-строги от тези в останалата част на Австрия поради високия брой на новозаразени и опасност от претоварване на интензивните болнични отделения. След повече от месец хората във Виена и Долна Австрия ще могат да напускат домовете си и без основателна причина. Ограниченията от 20 ч. до 6 ч. сутринта остават валидни за цялата страна. Домакинствата ще могат да приемат повече от един човек, в цяла Австрия са разрешени срещите на хора от две домакинства с максимум четирима възрастни и шест деца. От днес са отворени магазините и салоните за услуги в цяла Австрия, например фризьорските и козметичните салони. Задължително остава носенето на маски тип ФФП2 и гарантирането на 20 квадратни метра за всеки посетител. Клиентите във фризьорските и козметичните салони са задължени да представят отрицателен ПиСиАр тест. От днес отварят врати за посетители музеи и зоопаркове, ФФП2 маските са задължителни, отпада задължението за носенето им по площади и оживени улици във Виена.

Датското правителство реши да не използва ковид ваксината на американската копания „Джонсън и Джонсън“, съобщиха редица медии. Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике. Причина за решението са опасения, че ваксината, известна и като „Янсен“, в редки случаи може да предизвика поява на тромби. По същата причина Дания вече изтегли препарата на „АстраЗенека“ от ваксинационната си програма. Тъй като ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, според информационната агенция Рицаус. Директорът датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на „Джонсън и Джонсън“ може да доведе до това здрави млади хора между 20 и 40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират. Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на ковид ваксината на „Джонсън и Джонсън“ не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея. Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата на „Джонсън и Джонсън“ след „обстойно проучване на безопасността“, предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби.

Великобритания е на път за отмени изискването за поне еднометрова социална дистанция към края на следващия месец, каза министър-председателят Борис Джонсън. Правителството на Джонсън подготви пътна карта за поетапна отмяна на ограничителните мерки, тъй като масовото ваксиниране помага за сдържането на заразата. 21 юни е фиксиран като дата, когато изискването за социална дистанция трябва да отпадне.
Запитан за тази възможност по време на предизборна визита в Северна Англия, преди вота за място в парламента и избори за местна власт, Джонсън каза: Мисля, че имаме наистина добър шанс да можем да се освободим от изискването за еднометрово отстояние. Следващият етап от правителствените планове за отваряне е 17 май, когато се очаква ограниченията за пътуване в чужбина да бъдат облекчени, но не и отменени. Джонсън се изказа предпазливо за този краен срок. Иска ни се да има известно отваряне на 17 май, но не мисля, че хората в страната искат наплив на зараза от чужбина. Трябва да сме много, много твърди и да сме възможно най-предпазливи, подчерта премиерът.

Испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас съобщи днес, че се очаква до 24 часа да се достигне прагът от 5 милиона изцяло ваксинирани срещу Ковид-19. Дариас добави, че страната напредва с необходимото темпо, за да достигне целта си до лятото да има 70 процента ваксинирани пълнолетни жители, или 33 милиона души. Ваксинационните центрове работят седем дни в седмицата и до първата седмица на юни ще има 10 милиона напълно ваксинирани, каза Дариас. Здравната министърка прикани испанците да са предпазливи и посочи, че средният брой новозаразени върху 14-дневен период е 229 на 100 000 души, но силно варира между отделните области – от по-малко от 70 до 400-500.

Франция от днес отмени някои от най-строгите коронавирусни ограничения, които задължаваха хората да не се отдалечават твърде много от домовете си. Една от основните промени е, че от хората вече не се изисква да дават оправдание за пътуване на повече от 10 км от жилището си, което значи, че мнозина може да започнат отново по-дълги пътувания. Полицейският час от 19 ч. обаче остава в сила до средата на май. Освен това, тъй като се очаква учениците от по-горни класове да се върнат в училище, хората с деца в тази възраст бездруго няма да могат да пътуват много. Френският президент Еманюел Макрон обеща значителни разхлабвания на ограниченията. Той предвижда от 19 май да отворят наново всички ресторанти с маси на открито, както и магазините и културните обекти. По това време полицейският час вече ще е от 21 ч. През юни се очакват още облекчения, но Макрон предупреди, че те може да отпаднат, ако санитарната ситуация отново се влоши. По последни данни Франция регистрира седемдневен среден брой на новозаразени около 365 на 100 000, като този показател бележи спад през последните седмици. Към 2 май около 24 процента от населението е получило поне една доза ваксина срещу новия коронавирус. Франция е регистрирала общо около 105 000 смъртни случая от вируса.

Южна Корея изрази днес надежда, че пристигането на 7 милиона дози от една от ваксините срещу ковид до средата на май ще ускори имунизационната кампания, която отслабва заради намалени и забавени доставки. Близо 3,4 милиона души от общо 52 милиона население са получили първа доза от началото на кампанията през февруари до вчера, съобщи Корейската агенция за контрол и профилактика на заболяванията. Седем милиона дози „АстраЗенека“ се очаква да пристигнат в средата на месеца. Президентът Мун Дже-ин каза, че кампанията върви по-добре от първоначално предвиденото, тъй като е изпълнена целта за ваксиниране на 3 милиона души до края на април. „Можем да успеем да повишим целта си за полугодието от сегашните 12 на 13 милиона, ако използваме ефикасно“ наличните количества, каза Мун на среща с официални лица, ангажирани в борбата с вируса. Но със сегашното темпо на ваксинация – около 200 000 души дневно – запасите могат да бъдат изчерпани до дни. В момента страната разполага само с 529 000 дози от ваксината на „Пфайзер“ и 381 000 от препарата на „АстраЗенека“, каза пред Ройтерс източник от агенцията.

Във Виена стартира кампания за ваксиниране на работници и служители в 10 000 предприятия. Кампанията е проект на Виенската община, Виенската стопанска камара и Обединението на индустриалците с цел да бъдат ограничени разпространението на КОВИД-19 и тежките форми на заболяването. Фирмите, които желаят да участват, трябва да заявят това в градския регистър на имунизационната кампания, да назначат координатор на проекта и да разделят своите сътрудници на няколко категории в зависимост риска, на който са изложени.
Първата група е от хора, на които се налага служебно пътуване в чужбина или такива, които работят в среда с висок риск на заразяване. Тази група включва търговски представители зад граница и хора, извършващи високорисков труд като хигиенисти или технически персонал в болнични заведения. Следват сътрудници, които са в пряк контакт с клиенти, например работещи в супермаркети и хората, между чиито работни места няма специални изолации. Накрая идва редът на онези, които не са изложени на особен риск от зараза при изпълнение на трудовите си задължения. В зависимост от наличностите на ваксини Виена може да осигури ваксина за хората от една или няколко групи едновременно. Ако предприятията имат възможност, желание за ваксиниране и са заявили над 300 служители, имунизационни коридори се организират в самите фирми. Възможност за този вид ваксиниране имат и малките фирми, както и едноличните търговци. Желаещите ще бъдат групирани на блокове от 50 души.