„Бионтех“ работи усилено с партньора си „Пфайзер“ за да увеличи производството на ваксината им срещу новия коронавирус, казаха основателите на германската компания. Те предупредиха, че може да се получат забавяния в доставките докато не бъдат произведени нови партиди от ваксината. Доставките на ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември. Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на „Модерна“ на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на „АстраЗенека“, която Великобритания одобри тази седмица. Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на „Бионтех“, разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени. САЩ поръчаха 600 милиона дози от ваксината на „Бионтех“ и „Пфайзер“ през юли, а ЕС поръча наполовина по-малко през ноември.

„Бионтех“ планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината. Шахин също съобщи, че Бионтех може да направи ваксината си по-лесна за съхраняване. В момента тази ваксина изисква съхранение при температура от минус 70 градуса. Възможно е до лятото да бъде готова ваксина от следващо поколение, която може да се съхранява на по-високи температури.