За две седмици се затварят нощните заведения в София – барове, клубове и дискотеки, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук.
Решението е на Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с коронавирус, пише тя. Заповедта за временното затваряне влиза в сила от днес, 25 октомври, и ще важи до 8 ноември.
За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала, коментира Фандъкова.
Тя припомня, че в последните дни София влезе трайно в „червената зона“ с постоянен ръст на броя заразени. Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница – в събота софийските отделения се лекуват 411 болни, при 368 в петък. Капацитетът от легла за болните от коронавирус ще бъде разширен. Със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10 на сто от базата си. Остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните, пише Фандъкова.