Белгийските здравни власти обмислят промяна в националния план за имунизация срещу covid-19, съобщиха местни медии. Цитирани са експерти, които препоръчват поставянето първоначално само по една доза от ваксината на „Пфайзер“, вместо по две. Целта е така да бъдат имунизирани двойно повече хора на фона на недостига на необходимите количества от ваксината.


Експертите поясняват, че една доза създава защита за около шест месеца. По техните думи поставянето на втората доза може да се направи най-рано след 21 дни и не по-късно от няколко месеца след първата инжекция. По техните думи този подход вече се прилага в канадската провинция Квебек и е препоръчителен заради откриването на нови мутации на вируса на болестта, поразяващи повече млади хора. Специалистите са на мнение, че удължаването на времето между двата приема на ваксината ще послужи за по-мащабна имунизация преди летните месеци.


Досега в Белгия от новото заболяване починаха над 19 хиляди души, а близо 640 хиляди бяха заразени. От началото на декември се отчита спад в броя на новозаразените и на приетите в болница, показва официалната статистика. По данни в местни медии от последните дни Белгия остава на първо място в света по смъртност от ковид със 164 жертви на 100 000 души население.