Избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че негов приоритет е ефективната борба с двете кризи – едната, предизвикана от пандемията, а другата – от потъващата икономика. В речта си за обявяване на „Американски спасителен план“ Байдън заяви, че „трябва да действаме веднага“, за да помогнем на милиони американци, които не по своя вина са загубили достойнството и уважението, свързани с работното място и заплатата.

Байдън разясни рамката на своя план на стойност 1,9 трилиона долара. Той включва помощи от 1400 долара за повечето американци и ще удължи до септември временното подпомагане при безработица и мораториума върху принудителното извеждане на хора от жилища и възбраната за отнемане на имоти. Предложението на Байдън включва планове за ускоряване на ваксинирането и осигуряване на финансова подкрепа за граждани, американски щати, местни власти и бизнеси, които се борят с продължаващите последици от здравната криза.

Планът предвижда 415 милиарда долара за укрепване на начина, по който се реагира на разпространяването на вируса и за ваксиниране срещу КОВИД-19, около 1 трилион преки помощи за домакинства и близо 440 милиарда за малкия бизнес и общности, засегнати особено силно от пандемията. Преките помощи ще са от 1400 долара, което е повече от гласуваните от Конгреса 600 долара. Допълнителното подпомагане при безработица ще се увеличи до 400 долара седмично от 300 долара сега. Целта на плана е да даде силен старт на мандата на Байдън с подробен законопроект, чрез който краткосрочният му дневен ред бързо да бъде приведен в действие – като се помогне на икономиката и се овладее разпространяването на коронавируса, който до вчера е отнел живота на повече от 385 000 души в САЩ.
Преходният екип на Байдън каза, че този спасителен пакет ще бъде последван от друг възстановителен пакет, който ще бъде оповестен през следващите седмици.

Освен това Байдън ще поиска от Конгреса да увеличи минималната надница до 15 долара на час. Изправени пред мащабите на икономическата криза, не можем да си позволим да стоим със скръстени ръце, подчерта Байдън при представянето на плана си. Предвиждайки критиките, че новият план може да увеличи дълга на страната и да затрудни публичните финанси, Байдън каза, че възвръщаемостта на инвестициите под формата на работни места и расовото равенство ще предотвратят дългосрочни икономически щети. Ползите ще бъдат далеч по-големи от цената на този план, каза още Байдън на пресконференция.

По материали на AP, Reuters / САЩ