С встъпването си в длъжност американският президент Джо Байдън отмени някои от ключовите решения на предшественика си Доналд Тръмп. Първият указ, който подписа новият президент, е за овладяване на пандемията Covid-19. През идните 100 дни във всички държавни учреждения трябва да се носи маска.

Президентът Джо Байдън прави пауза, докато подписва първите си укази в Овалния кабинет на Белия дом в сряда, 20 януари 2021 г., във Вашингтон. (AP Photo/Evan Vucci)

Решението за връщане на Съединените щати в Световната здравна организация – също очаквано – беше приветствано от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Президентът Джо Байдън си тръгва, след като присъства на виртуална клетва на церемония на политически назначени от Държавната трапезария на Белия дом в сряда, 20 януари 2021 г., във Вашингтон (AP Photo/Evan Vucci)

Сред подписаните от Байдън укази са и този за прекратяването на забраната за влизането в САЩ на граждани от предимно мюсюлмански държави, отмяната на строителството на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел“, прекратяването на строителството на стената по границата между САЩ и Мексико и за полагането на усилия за разширяването на многообразието и равноправието за етническите групи във федералното правителство.

Указите целят да преобърнат на 180 градуса досегашните политики на Доналд Тръмп и дават ясно послание за новото управление на Байдън и администрацията му, броени часове след полагането на клетва от 46-ия американски президент.

По материали на AP, Reuters / САЩ и Sky News / Великобритания