Ваксинационният план у нас беше тема на посещение на здравния министър Костадин Ангелов. На брифинг той обяви, че се върви към постепенно разхлабване на ограничителните мерки. Сега ще разхлабим мерките в сектор „Култура“ и сектор „Спорт“ и след това ще наблюдаваме каква ще бъде тенденцията в България, уточни Ангелов. Ще си дадем 14 дни, в които да наблюдаваме, за да можем да предприемем следващата крачка. Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше, допълни здравният министър.

Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на „АстраЗенека“, заяви още министър Ангелов. По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

Навлизането на новия щам на коронавируса няма да доведе до промени в противоепидемичните мерки, допълни Костадин Ангелов. Осемте регистрирани случая у нас на новия коронавирусен щам от Великобритания няма да доведат до ново затягане на мерките, каза още здравният министър. Здравният министър посочи, че в системата на образованието броят на желаещите да се ваксинират вече надхвърля 30 процента, като същата е тенденцията и в системата на социалното подпомагане.