Американски официални представители обявиха Капитолия за „обезопасен“ четири часа след като привърженици на президента-републиканец Доналд Тръмп окупираха сградата на Конгреса в сряда следобед и прекъснаха сесията, на която трябваше да бъде утвърден избора на спечелилия президентските избори демократ Джо Байдън.

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да освободи Капитолия от демонстрантите малко преди да влезе в сила обявения от кмета Мюриъл Баузър комендантски час в 18 часа местно време (1 часа след полунощ българско). Между полицията и протестиращите избухнаха сблъсъци, но след употребата на газ и гранати тълпата започна да се разпръсква.

Десетки привърженици на Тръмп разкъсаха полицейския кордон и нахлуха в Капитолия по време на заседанието на двете камари на Конгреса. Сенаторите, конгресмените и вицепрезидентът Майк Пенс бяха евакуирани. Полицията съобщи, че поне един човек е бил прострелян вътре в сградата, а най-малко 13 са задържани.

Конфискувани са и 5 огнестрелни оръжия. Говорител на ФБР съобщи, че в района на Капитолия са били обезвредени две взривни устройства, предаде Ройтерс. Според телевизия NBC, ранената в Капитолия жена е починала от раните си.

По материали на AP, Reuters / САЩ и Sky News / Великобритания