Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Со в района на Париж. Той има трудно детство след развода на родителите си. През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма „Когато в това е замесена жена“ на Ив Алегре.

Впоследствие се снима във филми на известни режисьори, като „Под яркото слънце“ на Рене Клеман. „Роко и неговите братя“ и „Гепардът“ на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера. В Италия Делон се снима в „Затъмнението“ на Микеланджело Антониони.

Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил, „Убийството на Троцки“ и „Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи, „Борсалино“ на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в „Червено слънце“ на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия – „Изгорелите хамбари“, „Циганинът“, „Дума на ченге“.

Ален Делон се превръща в легенда в световното кино благодарение на своя чар, подплатен с немалка доза арогантност. Десетилетия наред той остава идеал за мъжка красота, като името му дори става нарицателно.

Ален Делон не крие, че е обичал славата, преди да се отврати от нея. Актьорът споделя, че жените в живота му – първата му съпруга Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и Розали Ван Бремен, са го мотивирали да бъде онова, което е, да направи това, което е трябвало да стори.

През 80-те години на миналия век актьорът започва да се занимава с бизнес. Комерсиален успех му носи парфюмът „Ален Делон“, пуснат на пазара през 1981 г. Впоследствие под тази марка започва производство на шампанско, коняк, часовници, очила, дрехи, аксесоари. Делон е считан за един от най-богатите хора в Европа със състояние, оценено на милиарди.

Той е носител на редица отличия. Сред тях са „Сезар“, „Давид на Донатело“, почетна „Златна палма“. През 1991 г. е обявен за кавалер на Ордена на почетния легион, а през 2005 – за офицер.