Индия, която е втората най-пострадала от новия коронавирус страна в света след САЩ, е изправена пред тежка санитарна криза с над 2000 починали и близо 300 000 новозаразени за 24 часа и недостиг на лечение и кислородни бутилки. Най-населената страна на планетата след Китай вече е регистрирала над 182 000 починали от КОВИД-19 и 15,6 милиона заразени. Индийският премиер Нарендра Моди заяви в телевизионно обръщение, че Индия и нейните 1,3 милиард жители отново водят тежка битка и призова сънародниците си към повече действия срещу коронавируса, за да се избегнат нови карантини. В страната са регистрирани близо 3,5 милиона новозаразени от април. Смята се, че това се дължи на двойна мутация на вируса.

Според пресата производството на основни лекарства срещу новия коронавирус е забавено или дори преустановено в някои заводи, а набирането на оферти за инсталации за производство на кислород закъснява.
Днес хиляди семейства с болни хора са принудени да плащат огромни суми на черно за лекарства и кислород, а социалните мрежи са пълни с отчаяни призиви за помощ.

Някои болници в Делхи имат само няколко часа запаси от кислород, а от него вече има недостиг в болници в западния щат Махаращра и столицата му Мумбай. В Бангалор повечето пациенти са връщани по домовете заради недостиг на кислород и ремдесивир за лечението им. Количествата кислород, които обикновено се използват за една седмица, са изразходвани за по-малко от 48 часа, каза местен лекар.

До момента Индия е поставила над 130 милиона ваксини, а от 1 май всеки пълнолетен ще може да се ваксинира срещу новия коронавирус. Някои местни власти обаче са изчерпали запасите си и Индия спря износа на ваксината на АстраЗенека. От понеделник вечерта в Делхи е наложена едноседмична карантина, в Махаращра са затворени всички неосновни магазини, а в щата Утар Прадеш с 200 милиона жители се въвежда карантина през уикенда.

Карантината в Делхи накара десетки хиляди мигриращи работници да напуснат града. САЩ вече препоръчват да се избягват всякакви пътувания в Индия, дори за изцяло ваксинирани хора, Великобритания прибави Индия към червения си списък, а Хонконг и Нова Зеландия спряха полетите с Индия.

Снимки Reuters / САЩ