Европейският съюз стартира днес онлайн платформа, в която гражданите ще могат да изразят мнението си в рамките на „Конференция за бъдещето на Европа“ – широко обществено обсъждане за европейския проект през следващите 10 години. „Бъдещето е във вашите ръце“, се подчертава на този достъпен на 24-те официални езика в съюза сайт, на който европейците са поканени „да кажат“ в каква Европа искат да живеят.

От миграцията до околната среда през цифровите технологии, икономиката и дори европейските ценности са изложени 9 предизвикателства, определени като ключови за Стария континент. Участниците ще могат да дават идеи или да участват в „организирани онлайн събития“ на тази платформа, която иска да бъде двигател на конференцията. Всички становища и всички резултати от събития ще бъдат събрани, анализирани, проверени и направени публични.

Скъпи европейци! Кажете какво мислите! Кажете ни в каква Европа искате да живеете, написа в Туитър председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Конференцията за бъдещето на Европа, чието начало беше дадено на 9 март, е демократично обучение, предвидено да продължи една година, в което голямата неизвестна величина е участието на гражданите.

По случай официалния старт на Конференцията, в Деня на Европа – 9 май, в Страсбург трябва да се състои символично събитие, ако епидемичната ситуация го позволи. Заключенията от Конференцията, които трябва да доведат до предложения за реформи и до действия, се очакват през пролетта на 2022 г., когато ротационен председател на Съвета на ЕС ще бъде Франция, която ще е в разгара на кандидат-президентска кампания.

https://futureu.europa.eu/?locale=bg