Това, което трябва да започне да се прави още от това лято, е да се подготви бюджетът за отбраната и въоръжените сили, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, попитан какво наследство оставя на следващия военен министър и какви са първостепенните задачи, които следващото ръководство на ведомството трябва да изпълни.

Надявам се той да не бъде „рязан“, както се случваше преди моя мандат, каза Каракачанов за военния бюджет. Той изрази надежда новият министър на отбраната да бъде човек, който ще продължи да развива процесите на модернизация и повишаване на бойните способности на армията ни. Също така социалната сфера – да продължи политиката на увеличаване на доходите, да се придобиват жилища за военнослужещите ни, да се подобрява социалният пакет. Има доста работа, започнахме доста амбициозно, четири години работихме упорито и мисля, че оставяме едно добро наследство, коментира Каракачанов. По думите му, оттук нататък е въпрос на енергия това да се продължи.

Министърът отклони въпрос за оценка на собствената си работа с аргумента, че не политиците си дават такава, а я дават хората. Каракачанов отбеляза, че мандатът му е започнал във Военната академия с церемония и завършва отново във военната Алма матер – най-старото и престижно българско висше военно учебно заведение. „И преди да стана министър, и като бях министър, и след като няма да съм министър – армията ще продължи да бъде в сърцето ми, ще продължавам да помагам и да правя каквото мога за това наистина да имаме боеспособна армия, армия, с която да се гордеем, а не да гледаме само на парадите“, каза Красимир Каракачанов. Той напомни на бъдещия министър, който и да е той, поговорката, че който не храни своята армия, храни чужда.

Министърът на отбраната отговори на въпроси днес във Военната академия, където участва в тържественото отбелязване на двеста години от рождението на Георги Стойков Раковски и патронния празник на военната Алма матер.