Днес е празникът на студентите в България. Около 200 000 студенти се обучават в 52 висши училища в стотици специалности. Заради затворените като антиковид мярка заведения, тазгодишният 8 декември ще се отпразнува в условия на ограничения за събиране на максимум 15 души. Предвиден е строг контрол за спазване на мерките.

Някои студенти ще отбележат празника си виртуално. В България студентският празник възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално е бил отбелязван на 25 ноември, денят на Св. Климент Охридски. В края на март 1916 г. българската администрация преминава към Грегорианския календар. Тъй като Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар до 1968 г., датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Така през годините най-старото и най-престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празнуването на студентския празник на 8 декември е възстановено.