2020 г. продължава тенденцията за най-горещите години в последната петилетка, като тя и 2016 г. са регистрирани като най-горещите години, съобщи Службата за наблюдение на климата на Европейския съюз. Това държи Земята на бърза пътека към глобално затопляне, което може да опустоши големи части от човечеството. Шестте години от 2015 г. насам са най-топлите регистрирани някога, както и 20 от последните 21, доказателство за постоянна и задълбочаваща се тенденция, съобщиха от Службата за климатични промени Коперник.

С малко над 1 градус затопляне до момента, светът стана свидетел на смъртоносни суши, горещи вълни, валежи, предизвикващи наводнения, и супербури, станали по-разрушителни от издигащите се морета. През 2020 г. станахме свидетели на рекорден брой урагани в Атлантическия океан – толкова много, че Световната метеорологична организация изчерпа буквите в азбуката, за да ги назове. Миналата година някои региони регистрираха затопляне далеч над средното за света, според доклада на Коперник, основан главно на сателитни данни.

Средната температура на повърхността в Европа през 2020 г. е била с около 2,2 ° С над прединдустриалния период – и почти половин градус над тази през 2019 г., предходната рекордна година. Затоплянето в Арктическия регион е още по-зрелищно, със северен Сибир и части от самата Арктика близо 7 градуса над нивата от средата на 19 век. Горските пожари в Сибир, продължили и през есента, изхвърлиха в атмосферата рекордни четвърт милиарда тона въглероден диоксид, еквивалентни на годишните емисии на Испания, Египет или Виетнам, и една трета повече в сравнение с 2019 г., предходната рекордна година.

Нивата на CO2 в атмосферата на Земята достигнаха ниво от близо 50 процента повече, отколкото в началото на 18 век, преди изгарянето на изкопаеми горива да започне да зарежда небето с парникови газове, улавящи топлината, съобщава C3S. Тези безпрецедентни нива бяха достигнати въпреки 7-процентния спад в емисиите поради блокирането заради пандемията.

По материали на AFP / Франция